Το Σάββατο, το Φεστιβάλ Γαστρονομίας

 

        Στην τελική ευθεία μπήκαν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση από το Επιμελητήριο Σερρών, σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών, του 4ο Φεστιβάλ Σερραϊκής Γαστρονομίας που θα διεξαχθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "ELPIDA Resort & Spa", στην κοιλάδα Αγίων Αναργύρων των Σερρών.

        Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών του Νομού Σερρών, αλλά και μεμονωμένες γυναίκες θα συμμετέχουν και φέτος στον Διαγωνισμό Γαστρονομίας.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ

2. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΚΑΝΕ

3. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ

4. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΟΣΠΡΙΑ

6. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΒΟΥΒΑΛΙ – ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

7. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜE ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

8. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΛΥΚΟΥ

ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ  ΘΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΟΥΝ

ü  Χρυσό   βραβείο , συνοδευόμενο και από αντίστοιχο χρυσό μετάλλιο

ü  Αργυρό  βραβείο, συνοδευόμενο και από αντίστοιχο αργυρό μετάλλιο

ü  Χάλκινο βραβείο, συνοδευόμενο και από αντίστοιχο χάλκινο μετάλλιο

ü  Δίπλωμα συμμετοχής ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΡΥΖΙ

    Στην κατηγορία αυτή ο διαγωνιζόμενος θα προσκομίσει μια έτοιμη παρασκευή με ρύζι  μαγειρεμένο σε οποιαδήποτε μορφή (γλυκιά ή αλμυρή)  με παραδοσιακό τοπικό τρόπο. Δεκτές και προτάσεις σε συνδυασμό με άλλα τοπικά προϊόντα (π.χ. ρυζόγαλο με γάλα βούβαλου Κερκίνης)

  • Η παρουσίαση του σερβιρίσματος μπορεί να είναι παραδοσιακή ή σύγχρονη δημιουργική.
  • Μπορεί να παρουσιασθεί και το τοπικό ποτό που προτείνει σε συνδυασμό με το φαγητό.
  • Οι συνταγές πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα λαογραφικά στοιχεία.

 

2. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΚΑΝΕ

   Στην κατηγορία αυτή  ο διαγωνιζόμενος θα  προσκομίσει  μια έτοιμη παρασκευή  με  ακανέ σε οποιαδήποτε μορφή με παραδοσιακό τοπικό τρόπο αλλά και σε σύγχρονες παραλλαγές .

  • Η παρουσίαση του σερβιρίσματος μπορεί να είναι παραδοσιακή ή σύγχρονη δημιουργική.
  • Μπορεί να θα παρουσιασθεί και το τοπικό ποτό που προτείνει σε συνδυασμό με το φαγητό.
  • Οι συνταγές πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα λαογραφικά στοιχεία.

 

3. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ

     Στην κατηγορία αυτή ο διαγωνιζόμενος θα προσκομίσει μία παρασκευή με βάση το αλεύρι, με παραδοσιακό τοπικό «χρώμα» και τρόπο παρασκευής. Μπορεί να παρουσιάσει παρασκευή με φύλλο (π.χ. πίτα κ.α.), ζύμη για γλύκισμα (π.χ. κέικ, τσουρέκι, λουκουμάδες κ.α.), με ζύμη αλμυρή (π.χ. κουλουράκια, κριτσίνια κ.α.) ή ψωμί (π.χ. τυρόψωμο κ.α.)

  • Η παρουσίαση του σερβιρίσματος μπορεί να είναι παραδοσιακή ή σύγχρονη δημιουργική.
  • Μπορεί να θα παρουσιασθεί και το τοπικό ποτό που προτείνει σε συνδυασμό με το φαγητό.
  • Οι συνταγές πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα λαογραφικά στοιχεία.

 

4. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

   Στην κατηγορία αυτή  ο διαγωνιζόμενος θα  προσκομίσει μια έτοιμη παρασκευή  με πατάτες μαγειρεμένες σε οποιαδήποτε μορφή  με παραδοσιακό τοπικό τρόπο.

  • Η παρουσίαση του σερβιρίσματος μπορεί να είναι παραδοσιακή ή σύγχρονη δημιουργική.
  • Μπορεί να θα παρουσιασθεί και το τοπικό ποτό που προτείνει σε συνδυασμό με το φαγητό.
  • Οι συνταγές πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα λαογραφικά στοιχεία.

 

5. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΟΣΠΡΙΑ ( φασόλια , φακές ,  ρεβύθια, κλπ )

     Στην κατηγορία αυτή  ο διαγωνιζόμενος θα  προσκομίσει ένα   όσπριο μαγειρεμένο ή σαλάτα ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή με παραδοσιακό τοπικό τρόπο.

  • Η παρουσίαση του σερβιρίσματος μπορεί να είναι παραδοσιακή ή σύγχρονη δημιουργική.
  • Μπορεί να θα παρουσιασθεί και το τοπικό ποτό που προτείνει σε συνδυασμό με το φαγητό.
  • Οι συνταγές πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα λαογραφικά στοιχεία.

 

6. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΒΟΥΒΑΛΙ – ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

   Στην κατηγορία αυτή ο διαγωνιζόμενος θα προσκομίσει μια έτοιμη παρασκευή  με  βουβαλίσιο κρέας ή βουβαλίσιο καβουρμά με παραδοσιακό τοπικό τρόπο αλλά και σε σύγχρονες παραλλαγές

  • Η παρουσίαση του σερβιρίσματος μπορεί να είναι παραδοσιακή ή σύγχρονη δημιουργική.
  • Μπορεί να παρουσιασθεί και το τοπικό ποτό που προτείνει σε συνδυασμό με το φαγητό.
  • Οι συνταγές πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα λαογραφικά στοιχεία.

 

7. ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΜE ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

     Στην κατηγορία αυτή ο διαγωνιζόμενος θα προσκομίσει μία παρασκευή με βάση τα παραδοσιακά ζυμαρικά, με παραδοσιακό «χρώμα» και τρόπο παρασκευής. Ο διαγωνιζόμενος μπορεί να παρουσιάσει παρασκευή:με χυλοπίτες, πλιγούρι, κους κους, τραχανά, κριθαράκι κλπ.

  • Η παρουσίαση του σερβιρίσματος μπορεί να είναι παραδοσιακή ή σύγχρονη δημιουργική.
  • Μπορεί να παρουσιασθεί και το τοπικό ποτό που προτείνει σε συνδυασμό με το φαγητό.
  • Οι συνταγές πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα λαογραφικά στοιχεία.

 

 

8. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΓΛΥΚΟΥ

     Στην κατηγορία αυτή ο διαγωνιζόμενος θα προσκομίσει μία ελεύθερη παρασκευή Γλυκού σε οποιαδήποτε μορφή με παραδοσιακό τοπικό τρόπο αλλά και σε σύγχρονες παραλλαγές .

  • Η παρουσίαση του σερβιρίσματος μπορεί να είναι παραδοσιακή ή σύγχρονη δημιουργική.
  • Μπορεί να θα παρουσιασθεί και το τοπικό ποτό που προτείνει σε συνδυασμό με το Γλυκό.
  • Οι συνταγές πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα λαογραφικά στοιχεία.

 

* Οι Σύλλογοι μπορούν να προσκομίσουν στην εκδήλωση, εκτός των διαγωνιζόμενων πιάτων και επιπλέον παραδοσιακές τους συνταγές, οι οποίες θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους για να απολαύσουν την μοναδικότητα της Σερραϊκής παραδοσιακής κουζίνας.