Υπόμνημα του Επιμελητηρίου προς τον Υπουργό Οικονομικών για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα είδη καπνού.

Το παρακάτω υπόμνημα έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Α. Δρογαλάς στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την επιπρόσθετη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα είδη καπνού:

                                                                                                Σέρρες 21 Ιουλίου 2010    

                                                                                                Αρ. Πρωτ. 7254

                                                            ΠΡΟΣ:        Τον Υπουργό Οικονομικών

                                                                         Κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου

                                        

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

     Με την επιστολή μας αυτή ερχόμαστε να ενώσουμε τη φωνή μας με το σύνολο των περιπτερούχων της χώρας μας – 80.000 οικογένειες – που βιώνουν όχι μόνο το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, αλλά διαβλέπουν ακόμα και το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

    Όπως μπορείτε να αντιληφτείτε, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν προκαλείται τόσο από την επιπρόσθετη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα είδη καπνού (στα τσιγάρα από 65% σε 67%, στα πούρα από 32% σε 34% και στο καπνό καπνίσματος από 67% σε 69%),  όσο και από την αύξηση  που επιβάλλεται και στον πάγιο φόρο από 7,5 % σε 10%, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να κυμαίνεται από 0,05 ευρώ μέχρι 0,07 ευρώ ανά πακέτο και από 0,06 μέχρι 0,08 ευρώ, με το συνυπολογισμό του αυξημένου Φ.Π.Α. επί του ΕΦΚ. Με την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα οι βιομηχανίες προκειμένου να μην περάσουν την αύξηση τιμής στον τελικό καταναλωτή «πιέζουν» το κέρδος του περιπτερούχου, ώστε η τιμή του προϊόντος να παραμείνει ελκυστική.

    Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας μεταφέρει το Σωματείο των περιπτερούχων – μελών του Επιμελητηρίου Σερρών, ενώ πριν από την αύξηση το ποσοστό κέρδους κυμαινόταν μεταξύ 6,5% – 8,5% ανά πακέτο, σήμερα αυτό κυμαίνεται σε μόλις 3%- 5,5%.  Το χαμηλό αυτό περιθώριο στο ποσοστό κέρδους των περιπτερούχων, δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών τους πραγματοποιείται σε ποσοστό από 52% έως ακόμα και 80% από την πώληση των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού, οδηγεί αυτόν τον κλάδο σε μαρασμό. Και μάλιστα, κύριε Υπουργέ, σε μία περίοδο κατά την οποία είχαν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από άλλες αλλαγές στον τρόπο και κυρίως στο κόστος λειτουργίας τους, με την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών και την υπαγωγή τους στην τήρηση β΄ κατηγορίας λογιστικών βιβλίων.

     Παρόμοιο ωστόσο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ο κλάδος των εμπόρων χονδρικής των τσιγάρων και των ειδών καπνού το ποσοστό κέρδους του οποίου με όλες τις τελευταίες αλλαγές συρρικνώνεται στο μόλις 1,7% από το 2,5% που ήταν προηγουμένως. 

    Θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί από πλευράς του Υπουργείου σας η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού, όχι μόνο διότι πλήττει τη βιωσιμότητα και οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση ενός ολόκληρου κλάδου, αυτού των περιπτερούχων και των πωλητών ψιλικών ειδών, καθώς και των εμπόρων χονδρικής των ειδών αυτών, αλλά και διότι τελικά διαπιστώνεται ότι η αύξηση αυτή δεν επιφέρει στο ελληνικό δημόσιο τα προσδοκώμενα έσοδα, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στα φθηνότερα τσιγάρα και μειώνονται έτσι τα έσοδα του κράτους. Παράλληλα, δημιουργείται και πρόσφορο έδαφος για έκρηξη στο παρεμπόριο και στο λαθρεμπόριο. (Ιδιαίτερα, όταν πακέτα γνωστών σημάτων πωλούνται στις γειτονικές μας χώρες στα 2 ευρώ) .

   Με τη βεβαιότητα ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τον προβληματισμό που σας εκθέσαμε, είμαστε στη διάθεσή σας για την κατάθεση περαιτέρω προτάσεων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σας παρουσιάσαμε.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ