ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Β.Ε.Σ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ 77η ΔΕΘ

Σας καλωσορίζω στο περίπτερο «12», το περίπτερο του Νομού Σερρών, το περίπτερο του Επιμελητηρίου Σερρών…ενός Νομού για όλους!

Στην καρδιά της Βορείου Ελλάδος, στη Μακεδονία μας, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό και οικονομικό γεγονός της χώρας, ο Νομός Σερρών δίνει δυναμικό «παρών».

Με την παρουσία σας σήμερα εδώ, τιμάτε όχι μόνο τους εκθέτες που βρίσκονται εδώ,  αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματίες των Σερρών, τους χιλιάδες μικρούς και στην πλειοψηφία τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, που σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι.

Η ανάπτυξη του τόπου μας, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, στη σημερινή δύσκολη εποχή, περνά μέσα από την προβολή και εξωστρέφεια των προϊόντων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών των επιχειρήσεων της περιφέρειας για αυτό και η παρουσία μας εδώ, σκοπό έχει να αποτελέσει…μοχλό κίνησης της Σερραϊκής οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και τουριστικής ζωής.

Στο περίπτερό μας μπορείτε να βρείτε ό,τι παράγει ο ευλογημένος σερραϊκός κάμπος, ό,τι κατασκευάζει και παρασκευάζει το μεράκι,  η τέχνη αλλά και η χρήση της υψηλής τεχνολογίας της σερραϊκής μεταποίησης, σε συνδυασμό με την ανάδειξη και προβολή του πλούσιου τουριστικού προϊόντος των Σερρών.

Την ώρα που ο θεσμός της Έκθεσης δοκιμάζεται, καθώς η δραστηριότητα της Δ.Ε.Θ εμφανίζει πτώση κατά 40%, ο επιχειρηματικός κόσμος των Σερρών πάει προς το αντίθετο ρεύμα και η παρουσία του φέτος εδώ, είναι αυξημένη κατά 50%. Αυτό πρέπει να σημειώσουμε, αυτό πρέπει να κρατήσουμε.  Συγχαίρουμε τους 80 περίπου συμμετέχοντες, τους Επιχειρηματίες, τους Δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών,  που τόλμησαν να είναι εδώ παρά τις αντιξοότητες. Οι Σερραίοι επιχειρηματίες προσπαθούν να μείνουν ζωντανοί και μόνο μέσα από τη συστράτευση των δυνάμεών μας θα πετύχουμε κάτι τέτοιο.

Ο Νομός Σερρών βρίσκεται στη 51η και τελευταία θέση όλων των Νομών της χώρας, ως προς το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π για το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Μάρτιο η Ελληνική Στατιστική αρχή.

Ο Νομός Σερρών εμφανίζει μείωση πληθυσμού την τελευταία 10ετία κατά 20.197 κατοίκους.

Γιατί;

Αυτές οι τελευταίες θέσεις δε μας αρμόζουν. Για αυτό και είμαστε με μια δυναμική παρουσία στην 77η Διεθνή Έκθεση. Οι φορείς του Νομού είναι ενωμένοι, έχουν κοινούς στόχους και μπορούν να τους πετύχουν.

Έτσι και αλλιώς η Βόρεια Ελλάδα ήταν ανέκαθεν η καρδιά της ανάπτυξης της χώρας.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν τα τελευταία χρόνια, μια διαρκή εξασθένιση της αγοραστικής δύναμης που οδηγεί δυστυχώς σε λουκέτα. Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και σήμερα, περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί από το μητρώο του Επιμελητηρίου Σερρών και αν αναλογιστείτε τη δυναμική του και παρότι σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι νέοι επιχειρηματίες, ο αριθμός είναι τεράστιος.

Η αγωνία για το αύριο είναι έντονη.

Σήμερα έχουμε περάσει το σημείο μηδέν. Οι επαγγελματίες δεν αντέχουν άλλο. Απαιτούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που τους απασχολούν. Άλλωστε πολύ μικρή ευθύνη φέρουν για τη κατάσταση στην οποία έχει έρθει σήμερα η χώρα.

     Αυτοί είναι άλλωστε που μπορούν να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να καταπολεμήσουν την ανεργία και όχι η «ομπρέλα» του Δημοσίου. Αυτοί είναι που μπορούν να κάνουν παραγωγική τη νέα γενιά, της οποίας το αύριο μόνο βέβαιο δεν είναι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους νέους 15-24 ετών με ποσοστό 53,8%.

Υπάρχουν λύσεις που για να υλοποιηθούν δεν απαιτούν κατ’ ανάγκη χρήματα. Απαιτούν τόλμη, αποφασιστικότητα και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας από το Ελληνικό κράτος. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, ας μας βοηθήσει η Πολιτεία να υλοποιήσουμε άμεσα όλα τα υπόλοιπα που ζητάμε. Θέλουμε να παράγουμε και να μην χάνουμε χρόνο σε διαδικασίες και προβλήματα που έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί από την Πολιτεία.

Το Κράτος οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με τη δημιουργία ενός υγιούς και σταθερού περιβάλλοντος, το οποίο θα λειτουργήσει ως προστασία της εύρυθμης λειτουργίας όλων.

Ως Επιμελητήριο Σερρών έχουμε ζητήσει και περιμένουμε ανταπόκριση:

•    Για μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο Νομό Σερρών από τον Επενδυτικό Νόμο και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, για περισσότερα κίνητρα, που θα διαφέρουν και από τους υπόλοιπους Νομούς. Το επισημαίνω και πάλι…ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ!

•    Για τη Δημιουργία Οικονομικής-Επενδυτικής Ζώνης, η οποία και λόγω γεωγραφικής θέσης και λόγω χαμηλού Α.Ε.Π, ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ στο Νομό Σερρών και φυσικά στην Κεντρική Μακεδονία.

•    Για τη δημιουργία νέας Βιομηχανικής Περιοχής στα σύνορα με το Νομό Θεσσαλονίκης, που θα διευκολύνει πέρα από τους επιχειρηματίες των Σερρών και αυτούς, εδώ, της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά θέλουμε άμεση βελτίωση των υποδομών της υπάρχουσας Βιομηχανικής Περιοχής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πάνω στο μεγάλο ευρωπαϊκό οδικό άξονα Αθήνας – Βερολίνου.

•    Για την άμεση εκμετάλλευση των Γεωθερμικών πεδίων του Νομού. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τα πλούσια γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν στο Σιδηρόκαστρο, στην Ηράκλεια, στη Νιγρίτα, στο Άγγιστρο και σε άλλες περιοχές.

•    Επίσης, έχουμε προτείνει και κατά τη γνώμη μας ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ, τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στο Νομό Σερρών.  Να μπορούν οι παραγωγοί να διαθέτουν στους πωλητές τα προϊόντα τους στις καλύτερες δυνατές τιμές, χωρίς μεσάζοντες και με σαφή οφέλη για το πορτοφόλι των καταναλωτών. Αν δε γίνει αυτό σε έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό όπως ο δικός μας, τότε πού…;;;

•    Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό και την απεμπλοκή δύο μεγάλων έργων. Αυτό του 5ου αρδευτικού δικτύου στη Φυλλίδα και αυτό του 11ου  αρδευτικού δικτύου στην πεδιάδα των Σερρών. Ανάπτυξη χωρίς έργα δε γίνεται!

Ακόμα, τα μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, εκτός από το γενικότερο πρόβλημα του παρεμπορίου, αντιμετωπίζουν και το μεγάλο πρόβλημα με το διασυνοριακό παρεμπόριο, καθώς ο Νομός Σερρών και το τελωνείο του Προμαχώνα αποτελούν την κύρια είσοδο της Βόρειας Ευρώπης στην Ελλάδα. Καθημερινά προϊόντα όλων των ειδών εισέρχονται στη χώρα χωρίς όλα τα νόμιμα παραστατικά από τις γείτονες χώρες.
Με αυτό τον τρόπο δέχεται άμεσα πλήγμα η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες στηρίζουν την οικονομία της χώρας, αλλά καλούνται να το πράττουν υπό καθεστώς άνισων όρων πλέον. Πόσο δύσκολο είναι να επιτρέψει η  Πολιτεία στο Επιμελητήριο να έχει έναν δικό του εκπρόσωπο στο τελωνείο που να βοηθά τα αρμόδια όργανα του κράτους στον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης εμπορευμάτων και προϊόντων;
Προτείνουμε αμεσότητα δράσης, ταχύτητα στις απαιτούμενες ενέργειες, όσο το δυνατόν γίνεται αποφυγή της γραφειοκρατίας, καθώς η «ζωή» του παραεμπορίου είναι ο «θάνατος» των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Τέλος, έχουμε και ένα όραμα ως φύσει αγροτικός νομός: Να αυξήσουμε τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων. Οι εξαγωγές μας ως Ελλάδα που φτάνουν μόλις τα 3 δις € στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αυξηθούν όσο της Ολλανδίας, που είναι 57 δις €. Και φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστική γεωργία με αυτές τις τιμές του πετρελαίου. Δεν είναι δυνατόν το πετρέλαιο στο Νομό Σερρών να έχει την ίδια τιμή με τον ελλαδικό νότο, τη στιγμή που το χειμώνα οι  θερμοκρασίες διαφέρουν κατά τουλάχιστον δέκα μονάδες.  

                  Κύριε Υπουργέ, Κύριοι της Αυτοδιοίκησης,  προστατέψτε μας. Ο επαγγελματίας έχει ανάγκη από στήριξη σε πολλούς τομείς. Σταθείτε δίπλα μας, στηρίξτε τις πρωτοβουλίες μας.
•    Στόχος μας ένα καλύτερο αύριο για όλους…

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο Σερραϊκό περίπτερο,  με δική τους αποκλειστικά οικονομική επιβάρυνση, και συμβάλλουν στο αποτέλεσμα που όλοι με χαρά βλέπουμε. Τους ευχαριστούμε που συνεργάστηκαν άψογα με το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, το οποίο έχει την ευθύνη του συντονισμού της όλης διοργάνωσης.

Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και τους Δήμους που με τα ωραία stand που δημιούργησαν, παρουσιάζουν ό,τι καλύτερο έχει ο καθένας, επιχειρηματικά και πολιτιστικά, από την περιοχή του.

Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκλησή μας και ομορφαίνουν τις εκδηλώσεις μας στην Έκθεση.

Ευχαριστώ τα μέλη του Δ.Σ και της Διοικητικής Επιτροπής που εργάστηκαν με ζήλο για την επιτυχία της διοργάνωσης και ιδιαίτερα τον κ. Γιάννη Κίρπιτσα, Γενικό Γραμματέα, που ψυχή τε και σώματι είχε την όλη εποπτεία της συμμετοχής μας, καθώς και το προσωπικό και συνεργάτες του Επιμελητηρίου.