81η ΔΕΘ –ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 12 ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Με ιδιαιτέρως μεγάλη επισκεψιμότητα, πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, τα φώτα στραμμένα στο σερραϊκό επιχειρείν, και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 τα Εγκαίνια του Περιπτέρου 12 του Επιμελητηρίου Σερρών στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Πλήθος κόσμου τίμησε το Επιμελητήριο Σερρών και τους Εκθέτες του Περιπτέρου του, ενώ σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό και επιχειρηματικό στίβο έδωσαν το δικό τους «παρών» στη λαμπερή χθεσινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Σερρών στην καρδιά της Β. Ελλάδος. 

Τα Εγκαίνια του Περιπτέρου 12 του Επιμελητηρίου Σερρών τέλεσαν η Σερραία Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μ. Κόλλια- Τσαρουχά, και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Α. Τζιτζικώστας, παρουσία του Πρόεδρου του πολιτικού κινήματος «Το Ποτάμι», κου Σ. Θεοδωράκη, των Βουλευτών Σερρών, κυρίων Κ. Καραμανλή, και Α. Μεγαλομύστακα,  του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Σερρών, κου Ι. Μωυσιάδη, του Δήμαρχου Σερρών, κου Π. Αγγελίδη, του Δημάρχου Εμμανουήλ Παπά, κου Δ. Νότα, καθώς και εκπρόσωπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.  Σύσσωμη και η Διοίκηση και η Διεύθυνση της ΔΕΘ- HELEXPO A.E. καθώς και ανώτατα διοικητικά στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οικονομικών και άλλων παραγωγικών Θεσμών της χώρας, εκπροσώπων των Επιμελητηρίων Ελλάδος, ήτοι ενδεικτικά, ο  Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κος Χ. Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, κος Θ. Φ. Αλγιανάκογλου, ο Β’ Αντιπροέδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κος Ι. Τσίλιας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, κος Ι. Μπαλίτης, τίμησαν το Επιμελητήριο Σερρών, ενώ περιηγήθηκαν στο Περίπτερο 12, επιβραβεύοντας το σύνολο των Εκθετών. 

Σαφώς, σύσσωμη ήταν και η παρουσία του Διοικητικού Συμβούλιου του Επιμελητηρίου Σερρών, με τον Πρόεδρο του, κο Χ. Μέγκλα, τον κο Δ. Γιαννάκη, Α’ Αντιπρόεδρο, τον κο Ι. Κίρπιτσα, Γενικό Γραμματέα, τον Θ. Τενεκετζή, Οικονομικό Επόπτη, τον κο Γ. Γούνα, Πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος, τον κο Σ. Αβράμη, την κα Ε. Τσιαπάρα, τον κο Κ. Παπαπαναγιώτου, τον κο Ι. Παπουτσή κ.α. 

Στην εναρκτήρια ομιλία, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών,  κ. Χρήστος Μέγκλας, χαιρέτισε καταρχήν τη στενή σχέση συνεργασίας του Επιμελητηρίου Σερρών με την ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε., τιμώντας ετησίως εδώ και χρόνια το Θεσμό. 

Αφού υπερτόνισε τις σημαντικές Επιχειρήσεις και Φορείς που φιλοξενούνται στο Περίπτερο 12 και την ευκαιρία γνωριμίας των επισκεπτών με την υγιή επιχειρηματικότητα του τόπου, δε δίστασε να αναφερθεί στα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος των Σερρών, με αποτέλεσμα την αποβιομηχανοποίηση σε επίπεδο Νομού από το 42 % στο 13% από το 1990, τη φυγή ή και το κλείσιμο σερραϊκών επιχειρήσεων. 

Σημείωσε δε και τις τεράστιες καθυστερήσεις στα επενδυτικά έργα της προηγούμενης προγραμματικής, εξαιτίας ελλιπούς κινητικότητας Υπουργείων, και  με κίνδυνο την επισφαλή ολοκλήρωση δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Ανάφερε σχετικά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου, αλλά και την αδήριτη ανάγκη συνδρομής όλων, προς επίσπευση των διαδικασιών ενεργοποίησης του Θεσμικού πλαισίου για τα Έργα – Γέφυρες, προκειμένου να μην χαθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες, ή τα χρήματα Επενδυτών.

Πάντα στοχευμένος, ο Πρόεδρος, στην χθεσινή του ομιλία, υπογράμμισε την αξίωση του Επιμελητηρίου Σερρών για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επαναλειτουργία της αγοράς, τονίζοντας άλλη μια φορά την αντίθεση του στη συγχώνευση των Επιμελητηρίων και την απαξίωση του επιμελητηριακού θεσμού.

Ο κος Χρήστος Μέγκλας, εστιάζοντας στην έντονη κινητικότητα του Επιμελητηρίου Σερρών, ενδεικτικά αποτύπωσε μέρος των διεκδικήσεων και προτάσεων του Επιμελητηρίου Σερρών, όπως τη σύνδεση της Π.Ε. Σερρών με το Φυσικό Αέριο, την αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού πεδίου του Νομού, τη διέλευση Σιδηροδρομικής Εγνατίας από το Νομό Σερρών, την κατασκευή Διευρωπαϊκού Οδικού Άξονα Σόφια – Λιμάνι Καβάλας καθώς και το Ολοκληρωμένο σχέδιο του Επιμελητηρίου Σερρών για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την συνολική αξιοποίηση & εκμετάλλευση του Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη, και τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου, ικανού να μετατραπεί σε ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή του Στρυμονικού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και την πρόταση ανάδειξης του Τύμβου Καστά & Αμφίπολης. 

Αφού αναφέρθηκε σε σημαντικές πρωτοβουλίες και διοργανώσεις του Επιμελητηρίου Σερρών, όπως τη Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση SER-EXPO, το Διαγωνισμό Εικονικών Επιχειρήσεων «Μαθητών Επιχειρείν» που ενθαρρύνει την νεανική επιχειρηματικότητα, και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ελλήνων Μαγείρων «Φαντασία Γεύσεων με Σερραϊκό Άρωμα», προσκάλεσε το κοινό στο 31οΕτήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, που με το Επιμελητήριο Σερρών συνδιοργανώνεται την Τετάρτη 5 έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, καθώς και ενθάρρυνε τη συμμετοχή όλων στο Ταχύρρυθμο Πρόγραμμα Κατάρτισης στο Επάγγελμα του Ξεναγού, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την αρωγή του Επιμελητηρίου Σερρών, στο Επιμελητηριακό Μέγαρο, από την 14η Νοεμβρίου 2016 έως και την 25η Ιανουαρίου 2017 . 

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μ. Κόλλια- Τσαρουχά συνεχάρη την Διοίκηση και τα Μέλη- Επιχειρηματίες του Επιμελητηρίου Σερρών για την δυναμική τους παρουσία στην 81η ΔΕΘ, παρά την περίοδο ύφεσης για όλη την χώρα, τονίζοντας την ενεργή υποστήριξη του Υπουργείου στη συνολική προσπάθεια αυτή της ΔΕΘ-HELEXPO A.E. ως Εποπτευόμενου Φορέα του. 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Α.Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων του νέου ΕΣΠΑ, ως τεράστια ευκαιρία ανάτασης της πραγματικής οικονομίας, ενώ εστίασε και στο ΕΣΠΑ 2007-2013 όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχθηκε στην πρώτη θέση σε όλη την χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων με 114% και σε πληρωμές έργων με εκταμιεύσεις 775 εκατ. ευρώ. Για μια ακόμη φορά, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε τη στενή σχέση και συνεργασία που έχει η Περιφέρεια με το Επιμελητήριο Σερρών, συνεχάρη την Διοίκηση για το δυναμικό της έργο, και επανέλαβε τη δέσμευση για τη σύνδεση των Σερρών με το Φυσικό Αέριο, με τις σχετικές εργασίες να ξεκινούν μόλις το έτος 2017.

Ο Πρόεδρος του π.κ. «Το Ποτάμι», κος Σ. Θεοδωράκης, λιτός στις δηλώσεις του, αλλά υπέρμαχος μιας ενιαίας στρατηγικής για την από κοινού στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, επιβράβευσε την ακατάπαυστη δραστηριότητα και δυναμική παρουσία του Επιμελητηρίου Σερρών, εξαίροντας το έργο της Διοίκησης του Χ. Μέγκλα. 

Το Επιμελητήριο Σερρών ευχαριστεί θερμά όσους λάμπρυναν διά της παρουσίας τους την Τελετή Εγκαινίων όσο και όσους συμμετείχαν στις Παράλληλες Εκδηλώσεις της, και ειδικότερα την εταιρία ΝΕΚΤΑΡ ΑΦΟΙ Γ. ΚΟΥΡΤΙΔΗ Α.Ε., τον Σύλλογο της Θρακικής Εστίας Σερρών καθώς και τον Σύλλογο Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης και του Σταθμού Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, οι οποίοι και έφεραν στο Περίπτερο 12 την Φλόγα της Αγάπης, στο πλαίσιο της 14ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών – Αιμοδοτών.