ENTONO TO ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ LEADER CLLD 2014-2020

Εποικοδομητικά τα αποτελέσματα που προέκυψαν για τους συμμετέχοντες στην Ανοικτή Εκδήλωση που το Επιμελητήριο Σερρών σε συνεργασία και με τη στήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών (ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Α.Ε. ΟΤΑ) διοργανώσανε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016,  με θέμα «ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER CLLD».

Το πλήθος Σερραίων Επιχειρηματιών που παρευρέθησαν είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούνε εκτενώς από την Διοίκηση και τα στελέχη της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ Α.Ε για τη στρατηγική και το σχεδιασμό του νέου προγράμματος LEADER. Έντονο το ενδιαφέρον των μελών του Επιμελητηρίου Σερρών και για τους ειδικότερους όρους και περιεχόμενο του Προγράμματος, το οποίο παρουσίασε ο Διευθυντής της Εταιρείας, κος Ιωάννης Καλογερούδης, ενώ απαντήθηκαν αναλυτικά όλα τα σχετικά εξειδικευμένα ερωτήματα υποψηφίων επενδυτών από τη Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος LEADER, κα Ελένη Τριανταφύλλου.   

Την εκδήλωση συντόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος, κος Δημήτριος Γιαννάκης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν, τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρίας και Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κος  ο Ιωάννης Μωϋσιάδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ Α.Ε, κος Καρυπίδης Δημητρης, όσο και ο Βουλευτής του Νομού Σερρών, κος Αναστάσιος Μεγαλομύστακας κι ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κος Παναγιώτης Σπυρόπουλος. 

Άκρως στοχευόμενη υπήρξε η τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, κου Χρήστου Μέγκλα, ό οποίος τόνισε την αρωγή του Επιμελητηρίου Σερρών, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, στην πρωτοβουλία αυτή της ΑΝΕΣΕΡ ΑΕ ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER αποτελεί τεράστια ευκαιρία για ένταξη επενδύσεων μέγιστου Π/Υ 15 εκ. ευρώ στην περιοχή του Ν. Σερρών. «Έναντι άλλων Αναπτυξιακών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το Πρόγραμμα LEADER παρουσιάζει βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον Επενδυτή, όπως: τη δυνατότητα σταδιακής εκταμίευσης κι αποπληρωμής καθώς και σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά χρηματοδότησης τα οποία αγγίζουν έως και το 65% στα ιδιωτικά έργα», σημείωσε ο κος Χ. Μέγκλας. 

«..Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση μας ενθαρρύνει και στηρίζει την υλοποίηση επενδυτικών έργων που δίνουν πνοή στην τοπική οικονομία, μέσα από τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτιστοποίηση των συνθηκών ανταγωνιστικότητας», συμπλήρωσε ο κος Χ. Μέγκλας. 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών δε δίστασε ωστόσο να επισημάνει και την ανεπάρκεια του προηγούμενου Προγράμματος 2007-2013, καθώς εξαιτίας του ανύπαρκτου μέχρι σήμερα θεσμικού πλαισίου για τα Έργα – Γέφυρες, παραμένουν σε εκκρεμότητα πλήθος προηγούμενων επενδυτικών έργων, με τη σημειωθείσα αυτή καθυστέρηση να έχει ως αποτέλεσμα :

1.την επισφαλή ολοκλήρωση ή και ματαίωση των ιδιωτικών έργων,

2.τη διακοπή εργολαβιών ή και συνολικών εργασιών των δημόσιων έργων, 

με κάθε συνεπαγόμενη δυσλειτουργία -σε όρους οικονομικούς, επιχειρησιακούς, λειτουργικούς, κλπ- για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Το Επιμελητήριο Σερρών, σε συνέχεια δυναμικών και στοχευμένων παρεμβάσεων προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επιζητά την ενεργοποίηση και σύμπραξη όλων, ώστε να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα τα έργα του προηγούμενου Προγράμματος LEADER 2007-2013. Μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε ασφαλώς στο νέο Πρόγραμμα LEADER 2014-2020», τόνισε ο κος Χ.Μέγκλας. 

Με ενιαία φωνή, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών όσο και η Διοίκηση της ΑΝΕΣΕΡ ΑΕ ΟΤΑ κάλεσαν τους Σερραίους Επιχειρηματίες να προετοιμαστούν επαρκώς, ώστε να συμμετέχουν, με «ώριμα» επενδυτικά σχέδια, στην 1η Πρόσκληση του νέου Προγράμματος LEADER 2014-2020 η οποία και αναμένεται για τον ΜαΊο του 2017.