Απόλυτα επιτυχημένη η ενημερωτική ημερίδα για την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας –Αγριαγκινάρα.

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηριακού Μεγάρου «Γεώργιος Χρηστίδης» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 9/3/2012 με απόλυτη επιτυχία και σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ενεργειακή Αξιοποίηση της Βιομάζας- Αγριαγκινάρα, το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας».

Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, η αξιοποίηση της βιομάζας είναι μία πολλά υποσχόμενη μορφή ενέργειας και ο Νομός Σερρών είναι από τους πιο προικισμένους σε αυτόν τον τομέα διότι έχει το προνόμιο να διαθέτει άφθονη γεωργική παραγωγή, τα υπολείμματα των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν ως καύσιμη βιομάζα, ενώ παράλληλα σε ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να καλλιεργηθεί και η αγριαγκινάρα για τον ίδιο σκοπό.

Συγκεκριμένα, ο Γεωπόνος και Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Μυστακίδης Ζαφείρης αναφέρθηκε στα γενικά στοιχεία που αφορούν την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και βιομάζας, που αποτελεί μέρος αυτών, δίνοντας παράλληλα έμφαση στα στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν το Νομό Σερρών.

Ο δεύτερος ομιλητής κ. Σημανδράκος Βαγγέλης, Γεωπόνος και Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα τεχνικά στοιχεία της καλλιέργειας της αγριαγκινάρας, ενώ από την μεριά του ο κ. Μιμίκος Κων/νος, Γεωπόνος Τ.Ε. και υπεύθυνος προγράμματος της αναπτυξιακής εταιρίας Δυτικής Μακεδονίας  (ΑΝΚΟ Α.Ε.) αναφέρθηκε στο παράδειγμα της καλλιέργειας αγριαγκινάρας στην Δυτική Μακεδονία για την χρήση της στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Κατά την ομιλία του και μέσω της παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας και το πώς αυτά επιλύθηκαν.

Με την σειρά του ο τέταρτος ομιλητής κ. Αμπελίδης Θεόδωρος, Γεωπόνος και υπάλληλος ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, ανέλυσε εκτενώς τον τρόπο οργάνωσης   των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων για την αξιοποίηση της βιομάζας. Συνοπτικά οι τρόποι αυτοί είναι οι εξής: α) οι μικρές ομάδες παραγωγών αξιοποίησης βιομάζας, β) οι μικρές- μεσαίες επιχειρήσεις αξιοποίησης βιομάζας και γ) οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αξιοποίησης της βιομάζας.

Τέλος, με παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, αφού ευχαρίστησε το ΓΕΩΤΕΕ Αν.  Μακεδονίας για την συνδιοργάνωση, συνεχάρη τους Γεωπόνους κ. Σημανδράκκο, κ. Μυστακίδη, κ. Μιμίκο και κ. Αμπελίδη για την εκτενή ανάπτυξη των θεμάτων. Επίσης, πρότεινε στον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μάμαλη Σπύρο, με πόρους του ΓΕΩΤΕΕ να πραγματοποιηθεί έρευνα  για την παγκόσμια ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας , ενώ από την μεριά τους τα Υπουργεία θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και  συνεργασία με τους Γεωτεχνικούς και τα Επιμελητήρια, έτσι ώστε να γίνουν σωστές και άμεσες επενδύσεις στον τομέα της γεωργίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια.

Στο τέλος της ομιλίας πολλές  ήταν οι απορίες και τα θέματα που έθεσαν προς συζήτηση οι παρευρισκόμενοι, εκδηλώνοντας έτσι ένα μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντικές επενδύσεις τέτοιου είδους.
Τα πρακτικά της ημερίδας θα αναρτηθούν μέσα στην εβδομάδα στην ιστοσελίδα του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, από όπου και μπορείτε να τα προμηθευτείτε: www.geotee-anmak.gr