ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ Ν.ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ Ο.Α.Ε.Ε- Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

            Μέσα σε κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/3/2012 στο Επιμελητηριακό Μέγαρο η συνάντηση της ανοιχτής ομάδας εργασίας “Ενημέρωση- Επίλυση Προβλημάτων Επιχειρηματιών” με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος κ. Γεώργιο Πασχάλη, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Άγγελο Κεχαγιά, με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων καθώς και με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου.

          Το κύριο θέμα που τέθηκε επί τάπητος ήταν τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρηματίες και συγκεκριμένα η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.). Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί η ήδη προβληματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων μιας και είναι διάχυτη η απροθυμία των ιατρών να συνάψουν συμβάσεις με το ταμείο. Ιδιαίτερα τονίστηκε η δύσκολη οικονομική συγκυρία που οδηγεί αναπόφευκτα στην μείωση του εισοδήματος, της κατανάλωσης και του τζίρου των επιχειρήσεων φέροντας πολλούς επαγγελματίες σε απόγνωση.

         Συγκεκριμένα, σε τοπικό επίπεδο ένα μεγάλο ποσοστό Σερραίων  επαγγελματιών (άνω των 4.500 χιλιάδων ασφαλισμένοι στο Ν. Σερρών) δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν την εισφορά τους στον Ο.Α.Ε.Ε. προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι επιχειρήσεις τους. Αν και  ο Οργανισμός εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι οφειλέτες έχουν την δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών εφάπαξ ή μέχρι έξι διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση κατά 100% των πρόσθετων τελών και μέχρι 10 διμηνιαίες δόσεις  με έκπτωση 75%των πρόσθετων τελών και ανέστειλε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών μέχρι τις 31/12/2012, ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν λύνουν από μόνα τους τα προβλήματα των επαγγελματιών. Η πρόταση που τέθηκε και βρήκε σύμφωνους όλους τους παρευρισκόμενους ήταν η επιδίωξη τροποποίησης της ρύθμισης αυτής και η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 60 δόσεις με έκπτωση 60% των προσαυξήσεων  ή σε περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του ποσού έως και 100% έκπτωση των πρόσθετων τελών. Ταυτόχρονα, προτάθηκε να επανέλθει η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

        Επίσης, θέμα συζήτησης αποτέλεσε η απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού να συναινέσει στο κούρεμα των ομολόγων, κάτι το οποίο θα φέρει σε δυσμενή θέση τα οικονομικά του Ταμείου.

         Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κεχαγιάς, στα προβλήματα αυτά  προσέθεσε και την πληθώρα  προβλημάτων και δυσλειτουργιών που παρατηρούνται σε όλο το σύστημα περίθαλψης, σε αντιδιαστολή με τις επιδιώξεις του Οργανισμού Περίθαλψης Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.). Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προτάθηκε η επαρκής στελέχωση του Οργανισμού με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων,  η κατάργηση του πλαφόν του αριθμού των επισκέψεων στους συμβεβλημένους ιατρούς, η πραγμάτωση των ραντεβού μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, η δημιουργία κέντρων συνταγογράφησης στο ΙΚΑ και στα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν με προτεραιότητα, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του τρόπου  της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο οποίος κρίνεται απαρχαιωμένος.        
 
        Με την σειρά της η κα. Κούρτογλου Σοφία τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών, οι οποίοι αδυνατούν να περάσουν ΚΤΕΟ, εάν τυχόν δεν έχουν τακτοποιήσει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.      
        Κοινή απόφαση όλων των παρευρισκομένων ήταν καταγραφή των ανωτέρω προτάσεων και η προώθησή τους σε κάθε αρμόδιο φορέα-Υπουργείο, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι Σερραίοι επιχειρηματίες και να δοθεί επιτέλους  λύση στα προβλήματα που τόσο τους ταλανίζουν.