ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Επιχειρήσεις του Νομού Σερρών δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση για να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για επιχορήγηση πρόσληψης 5000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών» ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 09.10.2014. ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ο Κ. ΜΕΓΚΛΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

Σέρρες 09.10.2014 ΑΡ. ΠΡΩΤ. 9343

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία μελών μας, επιχειρήσεων του Νομού Σερρών, οι οποίες δεν «πρόλαβαν» παρά τις επίμονες προσπάθειές τους με τα καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα και με γνώσεις στις ΤΠΕ που διαθέτουν – τόσο οι ίδιες όσο και τα λογιστικά γραφεία –  να υποβάλουν αίτηση στον ΟΑΕΔ για να επωφεληθούν του Προγράμματος επιδότησης για πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 66 ετών.
    Καθώς η διαδικασία γινόταν μόνο ηλεκτρονικά στο σύστημα ΟΑΕΔ, το οποίο,  όπως φάνηκε δεν μπόρεσε να «σηκώσει» τον τόσο μεγάλο αριθμό αιτούντων, το αποτέλεσμα ήταν επιχειρήσεις μέλη μας που πραγματικά είχαν ανάγκη αυτή την επιχορήγηση, να μείνουν απέξω, διότι δεν ήταν «τεχνικώς» δυνατόν να υποβάλουν την αίτησή τους.  Μας μεταφέρθηκε από επιχειρηματίες – μέλη μας, αλλά και από λογιστές που εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους, ότι επί ώρες,  αν και ήταν μπροστά στον Η/Υ προσπαθώντας να «επιτύχουν» την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και αποστολής της αίτησης, δεν τα κατάφεραν, διότι το σύστημα δεν τους επέτρεπε να συνεχίσουν, η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ «έπεφτε» συνεχώς, δυσκολεύοντας την υποβολή των αιτήσεων. Ήταν περίπλοκο,  και καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβαση όλων των ενδιαφερόμενων, «έκλεισε» καθώς λειτουργούσε με σειρά προτεραιότητας,  και τελικά αποδείχτηκε ότι λειτούργησε μόνο για ορισμένες «τυχερές» επιχειρήσεις.
    Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το σύστημα ήταν διαβλητό –  διότι και αυτό μας μεταφέρθηκε –  ωστόσο οφείλουμε στα μέλη μας, σε ένα νομό με μεγάλη ανεργία, που βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των νομών της χώρας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, να διαμαρτυρηθούμε έντονα για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς, όπως αποδείχτηκε,  η επιλογή των επιχειρήσεων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα με σειρά προτεραιότητας, άφησε «απ΄ έξω»  πολλές επιχειρήσεις μέλη μας.
    Πιστεύουμε, Κύριε Υπουργέ, ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη αναλογικής κατανομής ανά Νομό σύμφωνα με τις ανάγκες του και ειδικά για το Νομό Σερρών με τα παραπάνω κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά ειδική αντιμετώπιση.
    Επιπροσθέτως, προτείνουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο, εάν οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει αίτηση δεν προχωρήσουν στις προσλήψεις για τις οποίες έχουν αιτηθεί, να δώσετε προτεραιότητα στις επιχειρήσεις του Νομού Σερρών που δεν στάθηκαν «τυχερές» να προλάβουν την υποβολή της αίτησης μέσα στις λίγες μόνο ώρες λειτουργίας του συστήματος, στο επόμενο διάστημα που θα «ανοίξει» πάλι το πρόγραμμα – σε 1,5 με 2 μήνες από ό,τι διαβάζουμε σε σχετικά δημοσιεύματα.
    Προτείνουμε ακόμα, να υπάρχει πρόβλεψη για μία (1) θέση εργασίας ανά επιχείρηση, δεδομένης της τεράστιας ζήτησης και της κάλυψης των 5000 θέσεων από λιγότερες, δηλαδή 4.156 επιχειρήσεις.
    Με την πίστη ότι θα λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας, αναμένουμε δικαιότερη αντιμετώπιση στην αμέσως επόμενη προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος, στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, διότι οι 5000 θέσεις αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό του 1,5 εκ. ανέργων!

                                                                     Με τιμή
                                                                  Ο Πρόεδρος

                                                              Χρήστος Μέγκλας