Νέα επιστολή του Επιμελητηρίου Σερρών προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για το παραεμπόριο

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κο. Κωστή Χατζηδάκη, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κος. Χρήστος Μέγκλας, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Σ έδωσε τα συγχαρητήρια του για τη νέα προσπάθεια και την πρωτοβουλία, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη για την άμεση υλοποίηση των όσων ζητά το Επιμελητήριο για την καταπολέμηση του παραεμπορίου στο Νομό Σερρών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της, από 31/8/2012, επιστολής μας με θέμα την «ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ», θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την έναρξη λειτουργίας του  Συντονιστικού Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα φέρει άμεσα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Σας συγχαίρουμε επίσης και για την ένταξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στο συντονιστικό όργανο, διότι μόνο με τη συμμετοχή των επαγγελματιών θα μπορέσουμε να έχουμε γνώση και λύση του προβλήματος. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην όλη προσπάθεια.

Το Επιμελητήριο Σερρών και τα μέλη του θα βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις, κάνοντας ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του προβλήματος.

Επειδή τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι δυσκολίες πολλές και ο Νομός Σερρών και το Τελωνείο τού Προμαχώνα που αποτελούν την κύρια είσοδο στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα του διασυνοριακού παραεμπορίου, με αποτέλεσμα να δέχεται άμεσο πλήγμα η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες στηρίζουν την οικονομία της χώρας, απαιτείται να εγκρίνετε να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ στο Νομό Σερρών οι ενέργειες που προτείνουμε και συγκεκριμένα:  

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

    Την τοποθέτηση εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Σερρών σε αρμόδια επιτροπή ελέγχου στο Τελωνείο Προμαχώνα με σκοπό την υποστήριξη των τελωνειακών υπαλλήλων.

    Την ενίσχυση του Τελωνείου Προμαχώνα με επαρκές προσωπικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και να γίνεται σωστός και οργανωμένος έλεγχος, όπως και την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής(π.χ παρατηρούνται πολλά προβλήματα λειτουργίας μηχανημάτων όπως η γεφυροπλάστιγγα).

    Την αγορά ακτινογραφικών μηχανημάτων που θα έχουν ως σκοπό τον έλεγχο όλων των εισερχομένων στη χώρα τροχοφόρων, δίχως να υπάρχει καθυστέρηση.

    Τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στα μικτά ελεγκτικά όργανα προκειμένου να ενισχυθούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι στους ελέγχους και στην προσπάθεια πάταξης του παραεμπορίου. Η πληρωμή τους θα προέρχεται από ποσοστό επί του προστίμου που θα επιβάλλεται.

    Πιστεύουμε κύριε Υπουργέ ότι με την άμεση εφαρμογή των ανωτέρω ενεργειών, θα υπάρξουν ορατά αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης του παραεμπορίου.

ΜΕ ΤΙΜΗ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑ