ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Β.Ε.Σ, κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΚΛΑ, ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ

Επιστολή προς τους Υπουργούς, Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας-Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστος Μέγκλας, με θέμα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την πάταξη του παρεμπορίου και του διασυνοριακού παρεμπορίου που πλήττει κυρίως το Νομό Σερρών, ο οποίος μέσω του τελωνείου του Προμαχώνα αποτελεί την κύρια είσοδο της Ελλάδας από τη Βόρεια Ευρώπη. Μάλιστα η επιστολή κοινοποιήθηκε και προς όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς(Βουλευτές, Κ.Ε.Ε.Ε, Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Δήμαρχο Σιντικής, Διευθυντή Τελωνείου).

Αναλυτικά η επιστολή:

ΘΕΜΑ: «Πάταξη του παραεμπορίου και του διασυνοριακού παραεμπορίου»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η ανάπτυξη του παραεμπορίου έχει πάρει τα τελευταία χρόνια τεράστιες διαστάσεις και πλήττει ανεπανόρθωτα την αγορά και τις επιχειρήσεις σε μία εποχή που αυτές βάλλονται από παντού και δίνουν μάχη για την επιβίωση τους.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει αφενός τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με τη δημιουργία ενός υγιούς και σταθερού περιβάλλοντος το οποίο θα λειτουργήσει ως προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των προαναφερθέντων και αφετέρου την ίδια, καθώς παρεμπόριο σημαίνει φοροδιαφυγή και καθημερινά τα χρήματα που δε μπαίνουν στα ήδη άδεια ταμεία του κράτους είναι πολλά.

Τα μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, εκτός από το γενικότερο πρόβλημα του παρεμπορίου, αντιμετωπίζουν και το μεγάλο πρόβλημα με το διασυνοριακό παρεμπόριο, καθώς ο Νομός Σερρών και το τελωνείο του Προμαχώνα αποτελούν την κύρια είσοδο της Βόρειας Ευρώπης στην Ελλάδα και η εισροή ποικίλων προϊόντων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά από τη γειτονική Βουλγαρία, κυρίως, αλλά και ενίοτε από την Τουρκία, γίνεται επί καθημερινής βάσης. Καυσόξυλα, Σόμπες, Αλκοολούχα Ποτά, Ανταλλακτικά, Φυτοφάρμακα, Σίδερα είναι κάποια από τα πολλά προϊόντα που κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο Βουλγαρία-Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο δέχεται άμεσα πλήγμα η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες στηρίζουν την οικονομία της χώρας, αλλά καλούνται να το κάνουν υπό καθεστώς άνισων όρων πλέον. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να «βάλουν λουκέτο» και το ποσοστό είναι τεράστιο αναλογικά με τον όγκο των επιχειρήσεων που υπάρχουν στο Νομό Σερρών.

Ως Επιμελητήριο Σερρών συμφωνούμε απολύτως με τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του προέδρου, κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου και συγχαίρουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας-Υποδομών & Μεταφορών για τις πρωτοβουλίες και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει προκειμένου να καταπολεμήσει το παραεμπόριο.
    
Από τη στιγμή που πλήττονται τα μέλη μας και κατ’ επέκταση και η οικονομία του κράτους είμαστε αναγκασμένοι να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και την εν τέλει πάταξη της «μάστιγας» του παραεμπορίου.

Ζητούμε αμεσότητα δράσης, ταχύτητα στις απαιτούμενες ενέργειες, όσο το δυνατόν γίνεται αποφυγή της γραφειοκρατίας, καθώς η «ζωή» του παραεμπορίου είναι ο «θάνατος» των ΜμΕ.
Οι προτάσεις του Ε.Β.Ε.Σ για την πάταξη του παρεμπορίου και την ενίσχυση των Τελωνείων, με έμφαση στο Τελωνείο του Προμαχώνα, αφορούν :

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

    Την ενίσχυση των τελωνείων με επαρκές προσωπικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και να γίνεται σωστός και οργανωμένος έλεγχος, όπως και την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής(π.χ παρατηρούνται πολλά προβλήματα λειτουργίας μηχανημάτων όπως η γεφυροπλάστιγγα).

    Την αγορά ακτινογραφικών μηχανημάτων που θα έχουν ως σκοπό τον έλεγχο όλων των εισερχομένων στη χώρα τροχοφόρων, δίχως να υπάρχει καθυστέρηση.

    Τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στα μικτά ελεγκτικά όργανα προκειμένου να ενισχυθούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι στους ελέγχους και στην προσπάθεια πάταξης του παραεμπορίου. Η πληρωμή τους θα προέρχεται από ποσοστό επί του προστίμου που θα επιβάλλεται.

    Την οργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τους καταναλωτές προκειμένου να κατανοήσουν το πλήγμα που δέχεται η αγορά από το παραεμπόριο και την ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, προκειμένου να καταπολεμηθεί και η ανεργία.

ΜΕ ΤΙΜΗ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ