ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 – Η κ. Κόλλια τόνισε στους Προέδρους των Επιμελητηρίων ότι «η περιφέρεια της Μακεδονίας Θράκης αξίζει κι εγώ θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τη θέση μου ως Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης ώστε να αναδείξω και να προωθήσω θέματα…”

                                  
Δ.Τ. ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

        Στο Επιμελητήριο Σερρών πραγματοποιήθηκε η πρώτη γνωριμία-συνάντηση της νέας Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Μακεδονίας Θράκης. Η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστου Μέγκλα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Απριλίου 2015 στο Επιμελητήριο Σερρών, με την κ. Κόλλια να τονίζει στους Προέδρους των Επιμελητηρίων ότι « οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Μακεδονίας και της Θράκης είναι αδιαμφισβήτητες. Προσπαθώ αξιοποιώντας και τη θέση ευθύνης  που μου ανατέθηκε, σε συνεργασία με τους φορείς,   να προωθήσω θέματα, που μπορεί να μην είναι στις δικές μου  αρμοδιότητες αλλά μας απασχολούν άμεσα και απαιτούνται παρεμβάσεις. Όπως έχω δηλώσει είμαι στη διάθεση σας και προσδοκώ μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ μας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα επισκεφθώ το συντομότερο την περιφέρεια του χώρου ευθύνης μου».
          Οι Πρόεδροι που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς και Δ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Παύλος Τονικίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτσόγλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανός Μωραΐτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, και το μέλος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Καμπουρίδης.
       Ο οικοδεσπότης της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας παρουσίασε στους Προέδρους των Επιμελητηρίων την Υφυπουργό τονίζοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι να ακούσει  η κ. Κόλλια τα προβλήματα και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων για να συμβάλει στην επίλυση τους και να τα μεταφέρει στην Κυβέρνηση. Η Υφυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Μακεδονίας Θράκης. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων αφού ευχαρίστησαν και αυτοί, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών για την πρωτοβουλία του, αναφέρθηκαν σε γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιχειρηματική κοινότητα αλλά και σε επι μέρους προβλήματα των περιοχών τους, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Υφυπουργό για τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης των Νομών τους. Προβλήματα που συζητήθηκαν ήταν το παραεμπόριο που μαστίζει τη Βόρεια Ελλάδα, και τα προβλήματα που πηγάζουν από τη γειτνίαση με τη Βουλγαρία,  η γραφειοκρατία, το φορολογικό σύστημα, ο «προληπτικός» φόρος 26% στις επιχειρήσεις, η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιστροφή του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις, η ρευστότητα, τα προβλήματα στα Τελωνεία και το οδικό δίκτυο, οι υποδομές, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, η μη σύνδεση των Επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο, η καθυστέρηση  πληρωμών του ΕΣΠΑ στη γυναικεία Επιχειρηματικότητα κ.α. Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων μίλησαν για το σπουδαίο έργο που επιτελούν τα Επιμελητήρια τονίζοντας ότι πρέπει να τους ανατεθούν κι άλλες αρμοδιότητες όπως η αδειοδότηση των Επιχειρήσεων. Στα επιμέρους προβλήματα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών τόνισε  ότι ο Νομός Σερρών κατατάσσεται προτελευταίος ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των νομών της χώρας και ότι υπολείπεται κατά 1.62 δις από το μέσο όρο των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στην μη αξιοποίηση εκτάσεων του Δημοσίου που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων.  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας έκανε αναφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το Εμπάργκο της Ρωσίας. Πρόεδροι μίλησαν για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα προγράμματα επιδότησης της εργασίας ενώ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση  για τον τουρισμό.
     Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας ζήτησε από τα Επιμελητήρια της Μακεδονίας Θράκης να στηρίξουν το Υπουργείο πιέζοντας την Κυβέρνηση να του δώσει ενισχυμένες αρμοδιότητες. Η Υφυπουργός δήλωσε ικανοποιημένη από τη συνάντηση τονίζοντας ότι αν ενεργοποιηθούν όλοι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τα πολλά θέματα και προβλήματα προς επίλυση τους.   
      Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μακεδονίας Θράκης εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στην κ. Υπουργό ως προς το να έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες σε θέματα διαχείρισης του INTERREG και του επενδυτικού Νόμου.