ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεργασίας σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σερρών τη Δευτέρα 30/7/2012 και ώρα 20:30 Σερρών με θέμα την Οικονομική Κατάσταση του Ν. Σερρών. Στη σύσκεψη το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωϋσιάδης, οι Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία κα. Φωτεινή Αραμπατζή  και κ. Μενέλαος Βλάχβεης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η κα. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ο εκπρόσωπος από το πολιτικό γραφείο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ κ. Μπούκικας Κων/νος,  οι Δήμαρχοι Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Γαλάνη Στέργιο, Ηράκλειας κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης και ο Αντιδήμαρχος κ. Τόσιος Πασχάλης, ο Αντιδήμαρχος Βισαλτίας κ. Παπαπαναγιώτου Γιώργος , η Αντιδήμαρχος Σιντικής κα. Αγγελική Ουλούκη, ο Διευθυντής της Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Σερρών κ. Βαρούδης Λεωνίδας, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Σερρών καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, αφού ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ξεκίνησε την εισήγησή του με μία συνοπτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων που φέρουν το Ν. Σερρών στην τελευταία θέση βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Συνεχίζοντας, ανέφερε τα ποσοστά του συνολικού αριθμού των μελών που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα του ΕΒΕΣ, καθώς και τις διαγραφές των επιχειρήσεων που σημειώθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις προτάσεις του ΕΒΕΣ για τα προγράμματα ενίσχυσης σερραϊκών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και την υπόδειξη προς τον Πρωθυπουργό δύο έργων ΕΣΠΑ του Ν. Σερρών που εκκρεμούν, ώστε να επισπευσθεί η ολοκλήρωσή τους. Επίσης,  ακολούθησε σύντομη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γενικά οι επιχειρηματίες, αλλά και ειδικά οι επιχειρηματίες της ΒΙ.ΠΕ. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση σε μία σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση τζίρου των επιχειρήσεων, η κακή λειτουργία του ΟΑΕΕ, οι υψηλοί φόροι και οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων, οι οποίοι αναπόφευκτα οδηγούν σε ανταγωνισμό με τη γειτονική Βουλγαρία, η ανάγκη δημιουργία νέας ΒΙ.ΠΕ., η δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, η δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης, η πάταξη του παραεμπορίου και η ενίσχυση του τουρισμού.

Ύστερα από την εισήγηση του Προέδρου ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και τελικά συμφωνήθηκε επί της αρχής η δημιουργία μίας μόνιμης άτυπης επιτροπής υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δημοτικές αρχές, οι βουλευτές ή οι εκπρόσωποι των πολιτικών τους γραφείων και η οποία θα συνεδριάζει κάθε μήνα, ώστε να ιεραρχήσει και να εστιάσει σε συγκεκριμένα ζητήματα για το Ν. Σερρών, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός ενιαίου διεκδικητικού πλαισίου, για την άμεση επίλυση των προβλημάτων και την ώθηση της οικονομίας του Νομού.