ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ”

Σέρρες, 08/03/2022

Αρ. Πρωτ. 398

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,

κο Κώστα Σκρέκα

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων,

κο Άδωνι Γεωργιάδη

ΚΟΙΝ: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,

κο Κων/νο Καραμανλή

Βουλευτές N. Σερρών

ΚΕΕΕ

 

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Αξιότιμες/οι,

Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στο ζήτημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους που όχι απλά συνεχίζει να ταλανίζει τις επιχειρήσεις – μέλη μας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απειλεί την ίδια τους την επιβίωση. Η ενεργειακή κρίση, μετά και τα καινούρια δεδομένα που δημιουργούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και πλήττει ανεπανόρθωτα όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων.

Η επιδότηση του ενεργειακού κόστους δίνει μια ανάσα στις επιχειρήσεις και είναι αναγκαίο να συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επαρκεί για να  για να καλυφθεί η ζημία που υφίστανται, και οι οικονομικές συνέπειες φαντάζουν πλέον καταστροφικές για όλους, καταναλωτές, νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  Ιδιαίτερα μείζον είναι το θέμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να μετακυλήσουν στην κατανάλωση τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που υφίστανται από τον πολλαπλασιασμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι αδήριτη η ανάγκη άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων με κάθε δυνατό τρόπο. Ειδικότερα, ζητάμε τα ακόλουθα:

  • Συνέχιση και αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους προς τις επιχειρήσεις.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Επιχορήγηση επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
  • Αύξηση απορρόφησης των υπαρχόντων Υποσταθμών ΔΕΔΔΗΕ του Ν. Σερρών.  
  • Ανάπτυξη Υποδομών – Εγκατάσταση νέων μετασχηματιστών – Επέκταση υπάρχοντος δικτύου στο Ν. Σερρών για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ που θα επιτρέψουν, αφενός τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει από επενδυτές, και αφετέρου την παραγωγή ενέργειας προς ιδιοκατανάλωση (NetMetering).

Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αρχίζουν να οδηγούν τις επιχειρήσεις μας σε τέλμα και είναι αναγκαία, τώρα όσο ποτέ, η άμεση και αποτελεσματική στήριξή τους.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Μαλλιαράς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών