Eγκαινιάστηκε το περίπτερο «12» του Επιμελητηρίου Σερρών στην 77η Δ.Ε.Θ

Με την παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, της διοίκησης του Επιμελητηρίου Σερρών, της διοίκησης της Hellexpo Δ.Ε.Θ, εκπροσώπων Επιμελητηρίων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθους κόσμου, έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης, 12 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια του Σερραϊκού περιπτέρου «12».

Η 77η Δ.Ε.Θ έστρεψε το…βλέμμα της σε ένα από τα πιο επιτυχημένα περίπτερα της φετινής έκθεσης και θαύμασε για ακόμη μια ημέρα το πανόραμα  της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και τουριστική ζωής των Σερρών, το οποίο πλαισιώθηκε με τη συμμετοχή πολλών Πολιτιστικών συλλόγων σε χορευτικές και όχι μόνο, εκδηλώσεις, που κέρδισαν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Στην εισαγωγική του ομιλία και λίγο πριν, δια χειρός του Υπουργού κ. Θεόδωρου Καράογλου, κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, είπε μεταξύ άλλων: «Την ώρα που ο θεσμός της Έκθεσης δοκιμάζεται, καθώς η δραστηριότητα της Δ.Ε.Θ εμφανίζει πτώση κατά 40%, ο επιχειρηματικός κόσμος των Σερρών πάει προς το αντίθετο ρεύμα και η παρουσία του φέτος εδώ, είναι αυξημένη κατά 50%. Αυτό πρέπει να σημειώσουμε, αυτό πρέπει να κρατήσουμε.  Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους 80 περίπου συμμετέχοντες, επιχειρηματίες και Δήμους, που τόλμησαν να είναι εδώ παρά τις αντιξοότητες. Οι Σερραίοι επιχειρηματίες προσπαθούν να μείνουν ζωντανοί και μόνο μέσα από τη συστράτευση των δυνάμεων μας θα πετύχουμε κάτι τέτοιο.
Σήμερα έχουμε περάσει το σημείο μηδέν. Οι επαγγελματίες δεν αντέχουν άλλο. Απαιτούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που τους απασχολούν. Άλλωστε πολύ μικρή ευθύνη φέρουν για τη κατάσταση στην οποία έχει έρθει σήμερα η χώρα.
Αυτοί είναι άλλωστε που μπορούν να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να καταπολεμήσουν την ανεργία και όχι η «ομπρέλα» του Δημοσίου. Αυτοί είναι που μπορούν να κάνουν παραγωγική τη νέα γενιά της οποίας το αύριο μόνο βέβαιο δεν είναι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τους νέους 15-24 ετών με ποσοστό 53,8%.

Υπάρχουν λύσεις που για να υλοποιηθούν δεν απαιτούν κατ’ ανάγκη χρήματα. Απαιτούν τόλμη, αποφασιστικότητα και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας από το Ελληνικό κράτος. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, ας μας βοηθήσει η Πολιτεία να υλοποιήσουμε άμεσα όλα τα υπόλοιπα που ζητάμε. Θέλουμε να παράγουμε και να μην χάνουμε χρόνο σε διαδικασίες και προβλήματα που έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί από την Πολιτεία.

Το Κράτος οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με τη δημιουργία ενός υγιούς και σταθερού περιβάλλοντος, το οποίο θα λειτουργήσει ως προστασία της εύρυθμης λειτουργίας όλων.

Ως Επιμελητήριο Σερρών έχουμε ζητήσει και περιμένουμε ανταπόκριση:

•    Για μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο Νομό Σερρών από τον Επενδυτικό Νόμο και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, για περισσότερα κίνητρα, που θα διαφέρουν και από τους υπόλοιπους Νομούς. Το επισημαίνω και πάλι…ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ!

•    Για τη Δημιουργία Οικονομικής-Επενδυτικής Ζώνης, η οποία και λόγω γεωγραφικής θέσης και λόγω χαμηλού Α.Ε.Π, ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ στο Νομό Σερρών και φυσικά στην Κεντρική Μακεδονία.

•    Για τη δημιουργία νέας Βιομηχανικής Περιοχής στα σύνορα με το Νομό Θεσσαλονίκης, που θα διευκολύνει πέρα από τους επιχειρηματίες των Σερρών και αυτούς, εδώ, της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά θέλουμε άμεση βελτίωση των υποδομών της υπάρχουσας Βιομηχανικής Περιοχής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πάνω στο μεγάλο ευρωπαϊκό οδικό άξονα Αθήνας – Βερολίνου.

•    Για την άμεση εκμετάλλευση των Γεωθερμικών πεδίων του Νομού. ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τα πλούσια γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν στο Σιδηρόκαστρο, στην Ηράκλεια, στη Νιγρίτα, στο Άγγιστρο και σε άλλες περιοχές.

•    Επίσης, έχουμε προτείνει και κατά τη γνώμη μας ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ, τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στο Νομό Σερρών.  Να μπορούν οι παραγωγοί να διαθέτουν στους πωλητές τα προϊόντα τους στις καλύτερες δυνατές τιμές, χωρίς μεσάζοντες και με σαφή οφέλη για το πορτοφόλι των καταναλωτών. Αν δε γίνει αυτό σε έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό όπως ο δικός μας, τότε πού…;;;

•    Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό και την απεμπλοκή δύο μεγάλων έργων. Αυτό του 5ου αρδευτικού δικτύου στη Φυλλίδα και αυτό του 11ου  αρδευτικού δικτύου στην πεδιάδα των Σερρών. Ανάπτυξη χωρίς έργα δε γίνεται!

Ακόμα, τα μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, εκτός από το γενικότερο πρόβλημα του παρεμπορίου, αντιμετωπίζουν και το μεγάλο πρόβλημα με το διασυνοριακό παρεμπόριο, καθώς ο Νομός Σερρών και το τελωνείο του Προμαχώνα αποτελούν την κύρια είσοδο της Βόρειας Ευρώπης στην Ελλάδα. Καθημερινά προϊόντα όλων των ειδών εισέρχονται στη χώρα χωρίς όλα τα νόμιμα παραστατικά από τις γείτονες χώρες.
Με αυτό τον τρόπο δέχεται άμεσα πλήγμα η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες στηρίζουν την οικονομία της χώρας, αλλά καλούνται να το πράττουν υπό καθεστώς άνισων όρων πλέον. Πόσο δύσκολο είναι να επιτρέψει η  Πολιτεία στο Επιμελητήριο να έχει έναν δικό του εκπρόσωπο στο τελωνείο που να βοηθά τα αρμόδια όργανα του κράτους στον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης εμπορευμάτων και προϊόντων;
Προτείνουμε αμεσότητα δράσης, ταχύτητα στις απαιτούμενες ενέργειες, όσο το δυνατόν γίνεται αποφυγή της γραφειοκρατίας, καθώς η «ζωή» του παραεμπορίου είναι ο «θάνατος» των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Τέλος, έχουμε και ένα όραμα ως φύσει αγροτικός νομός: Να αυξήσουμε τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων. Οι εξαγωγές μας ως Ελλάδα που φτάνουν μόλις τα 3 δις € στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αυξηθούν όσο της Ολλανδίας, που είναι 57 δις €. Και φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστική γεωργία με αυτές τις τιμές του πετρελαίου. Δεν είναι δυνατόν το πετρέλαιο στο Νομό Σερρών να έχει την ίδια τιμή με τον ελλαδικό νότο, τη στιγμή που το χειμώνα οι  θερμοκρασίες διαφέρουν κατά τουλάχιστον δέκα μονάδες».

         Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Καράογλου στην προσφώνηση του είπε: «Όταν μου ζητήθηκε να εγκαινιάσω το περίπτερο του Νομού Σερρών στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποδέχτηκα την πρόσκληση πρώτα με την ιδιότητα του συντοπίτη σας και ύστερα με αυτήν του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης.
Για όσους δεν το γνωρίζετε, έλκω την καταγωγή μου από την Πεντάπολη Σερρών, για αυτό και η σημερινή μου παρουσία στο περίπτερο 12 της Έκθεσης έχει έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα για εμένα. Το περίπτερο που εγκαινιάζουμε αποτελεί ένα πανόραμα της Σερραϊκής οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και τουριστικής ζωής. Είναι ένα περίπτερο που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα περίπτερο αντάξιο του Νομού Σερρών, ενός Νομού… για όλους, όπως είναι, εξάλλου, το σύνθημα της επιχειρηματικής σας παρουσίας στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η παρουσία σας εδώ αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή για την ανάδειξη της «χρυσής» πεδιάδας των Σερρών.
Ήρθε η ώρα ώστε η Περιφέρεια της χώρας μας να ορθώσει το ανάστημά της και να δηλώσει παρούσα σε αυτό που ονομάζω «αντεπίθεση» της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς στα χρόνια που προηγήθηκαν η Βόρεια Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις προκλήσεις των καιρών. Έχασε το μεγάλο στοίχημα να εξελιχθεί σε Μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων και συνάμα να αποτελέσει σημείο αναφοράς της Μεσογείου. Σήμερα, όμως ξημερώνει μια διαφορετική ημέρα. Με τη χώρα μας να βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της πιο σοβαρής δοκιμασίας που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται πως ξεκινά η υλοποίηση μιας νέας πολιτικής. Μιας πολιτικής που στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύει σε αυτήν και σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας πορείας για την έξοδο από την κρίση. Οπλισμένοι με δύναμη και αυτοπεποίθηση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Να είστε σίγουροι για αυτό. Η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα, φίλες και φίλοι, είναι πλέον εθνικές προτεραιότητες. Και με «στρατηγείο» το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, σχεδιάζουμε ένα καλύτερο, πιο δημιουργικό, μέλλον».

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση του Υπουργού στο Σερραϊκό περίπτερο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τους Σερραίους επιχειρηματίες και να γευτεί παραδοσιακά εδέσματα.

Στην τελετή των εγκαινίων του περιπτέρου παρέστησαν ακόμα ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών κ. Αθανάσιος Μπασδάνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Βανής, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Αθηνά Αηδονά, ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ. Παύλος Μυστακίδης, ο Δήμαρχος Εμμ. Παππά κ. Βαγγέλης Καλαθάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος της ΗΕLΕΧPΟ Δ.Ε.Θ κ. Πάρις Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Τσιλιάς και αρκετά μέλη του Δ.Σ. Επίσης παραβρέθηκαν, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόξενος της Τουρκικής Πρεσβείας κ. Τουγρούλ Μπιλτεκίν,  ο Τούρκος Εμπορικός Ακόλουθος κ. Κεμάλ Σινάν Τουζούν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Airlines κ. Ουτκού Γιαζάν, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑ κ. Θωμάς Αλγιαννάκογλου, οι επιχειρηματίες Κώστας Παπαπαναγιώτου και Χαντές Κυριάκος,  ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Γιάννης Χατζηλιάδης και μέλη του Δ.Σ και ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε δεξίωση στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Σερρών, ενώ στις χορευτικές εκδηλώσεις πριν και μετά τα εγκαίνια συμμετείχαν ο «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ», ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» και ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΦΥΡΟΥΔΙΟΥ». Επίσης υπήρχαν και αγώνες επίδειξης πάλης από τον σύλλογο της Ηράκλειας.